Bäckmans Skomakeri – 1922

Bäckmans Skomakeri – 1922

Bäckmans Skoservice grundades 1922 av Josef Bäckman, när han etablerade sitt skomakeri på Mäster Samuelsgatan i hjärtat av Stockholm. Idag drivs verksamheten på Nybrogatan av Peter Aglo och Peter Holmér, med över 70 års gemensam erfarenhet av skomakaryrket.
 

Bäckmans Skoservice togs över efter Josef Bäckman av Axel och Clary Aglo år 1951. Under 50- och 60-talet expanderade företaget och ytterligare fyra verkstäder öppnades runt omkring i centrala Stockholm. Skånegatan blev en “löpande band”-verkstad där övriga skomakerier skickade sina skor för reparation. Mot slutet av 60-talet övertogs ledarskapet av Axels och Clarys son, Lennart Aglo. 

Under 70-talet präglades verksamheten av utmaningar och minskad tillgång, vilket resulterade i att flera verkstäder fick läggas ner. Man lyckades dock bevara kärnverksamheten och verkstaden på Nybrogatan finns kvar än idag, där tio skomakare arbetar. 

 

År 1985 anslöt sig Peter Aglo till företaget. Han är en tredje generationens skomakare med 33 års erfarenhet och innehar tre SM-guld i skomakeri. Sedan 1996 har han drivit företaget som delägare tillsammans med Peter Holmér, som i sin tur har 40 års erfarenhet inom yrket och har belönats med flertalet guld- och silvermedaljer för sitt hantverk. Tillsammans har de arbetat hårt för att få företaget att växa, utan att kompromissa om kvaliteten. 

 

Peter Aglo och Peter Holmér kom först i kontakt med Mikael och Thomas från Hammargruppen när de träffades på olika branschevent. Deras samarbete började när Bäckmans började sälja skovårdsprodukter från Saphir, och utvecklades sedemera till att de även började sälja skor från Crockett & Jones. På frågan om vilken sko som är deras favoritmodell är svaret Audley, en klassisk straight-cap oxford med ekbarksgarvad lädersula: “Audley har blivit en favorit, vi gillar verkligen lästen och den högre kvaliten på framför allt sulorna.” 

Back to blog